СПОРТЕН КЛУБ „ТИЧА” – Толерантни  Искрени  Честни  Активни

ИСТОРИЯ НА КЛУБА

Спортен Клуб „Тича” е сдружение с нестопанска цел и осъществява дейност с обществена полза. Създаден е през 2009г. Основни цели на организацията според устава са популяризиране на тениса сред всички възрастови групи, чрез привличане към редовни занимания по тенис на подрастващи, любители и симпатизанти. Подпомагане социалната интеграция и личностната реализация на деца с увреждания, чрез развитие на физическата им култура в тениса.

Клубът е член на Българска федерация по тенис и на Българска параолимпийска асоциация.

Работата на клуба е много динамична и активна. Извършва се обучителна и спортно тренировъчна дейност на деца с цел, както популяризирането на тениса, така и използването на физическа активност и спорта за борба с наднорменото тегло, нарастващата агресия сред подрастващите и превенция срещу стреса.

От самото началото на своето създаване клубът работи безвъзмездно с деца със слухови проблеми съвместно с фондация „Чудеса от звуци”, както и с деца със специални образователни потребности и различни увреждания.

В началото на пролетта на 2010г. сдружението  започва работа и с млади хора в неравностойно положение в инвалидни колички. Това се прави за първи път във Варна.

Четири поредни години (2011 -2014) клубът печели и осъществява проекти към ММС по програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“.  През 2011г. клуб „Тича“ провежда  първото Държавно състезание по тенис в инвалидни колички с финансовата подкрепата на община Варна. В различни международни пара прояви всяка година взима участие Зоя Веркова – състезател по тенис в инвалидни колички.

2012г. –  на НСБ „Спортпалас“,  клубът организира и проведе  второто Държавно състезание по тенис в инвалидни колички с подкрепата на община Варна. Състезателката Зоя Чавдарова повтори своите успехи от предходната година, като грабна призовото място при смесените двойки и стана сребърна медалистка при жените.

От 2012г. до днес малките състезатели на клуба печелят множество състезания на регионално, държавно и международно ниво.

2015 – 2020г. клубът участва в проект към ММС и БФТ „Тенисът – спорт за всички“. Пилотното издание на програмата стартира на 08.юли.2015г., по време на която над 600 деца между 6 и 12 годишна възраст от цялата страна получиха безплатна начална подготовка по тенис.

Мини тенис за най-малките – това е най-новият проект на клуба по програма от Държавния календар на БФТ „Тенис 10“. Целта на който е децата да започнат да спортуват активно още от най-ранна детска възраст (4-5г.),  независимо дали ще продължат професионално да се занимават с един от най-популярните спортове в света или просто да спортуват за удоволствие и здраве.

До момента членската маса на клуба надвишава 60 души, като по-голямата част от нея са  деца на възраст от 4 до 18 години.

Ние сме и тук:

facebook

Вашият коментар