„Тенисът – спорт за всички“ – 2024, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015…

За девета поредна година клубът благодарение на Българска федерация по тенис и Министерството на младежта и спорта ще реализира програмата с направление начална спортна подготовка на възраст от 6 до 12 г.

В началото на месец юни ще се сформират три групи –  за начинаещи и за напреднали /деца преминали през програмата през предходна година/.

Провеждането на заниманията ще се осъществява в ДКС и на тенис кортове „Чайка“ от м. май 2024 година.

Нина Петрова, ТК „Тича“: Първите тенис уроци са най-важни…

Стартира новата програма „Тенисът – спорт за всички“…
Пилотното издание на програмата стартира на 08.юли.2015г., по време на която над 600 деца между 6 и 12 годишна възраст ще получат безплатна начална подготовка по тенис.
 

Спорт за хора с увреждания и деца в риск

2011-12-13-14г…..И тази година ще сме заедно…

Скъпи родители,

Преди повече от шест години едно случайно запознанство (те хубавите неща стават случайно)…Така започвам обръщението си към вас…. От тогава до днес преминах през много трудности и изпитания… Но не това искам да кажа…Ясно е, че е било трудно…То в нашата държава кое ли е лесно?
Един от основните критерии за зрелостта и хуманизма на едно общество е отношението му към децата със специални нужди и към инвалидите. Има много въпроси, свързани с отглеждането и възпитанието на децата с увреждания, но два от тях (за мен) са основни – на какво да бъдат научени тези деца и как те да бъдат приети от останалата част на обществото?
У нас през годините се утвърдиха специални училища за деца с увреждания и  различни институции и организации, които с годините натрупаха опит и показваха своята положителна роля. Но паралелно с това, макар и несъзнателно, още със своята поява, те поставят децата със специални нужди в изолация, отделяйки ги от здравите им връстници (да ме прощават). Обществото поставя рязка граница между здравите деца и децата с увреждания и насочва своите грижи към развитието на специалните институции, които на практика се оказват затворени общности…Това вие най-добре го знаете…
Крайно време е у нас реално усилията да се насочат към премахване на изолацията, която пречи на децата със специални нужди да се социализират. Крайно време е и да спрем да искаме само държавата да се грижи за всичко….включително и за проблемите на инвалидите, а обществото да играе ролята на пасивен наблюдател… Аз смятам, че сериозните успехи в развитието на децата с различни увреждания, ще дойде тогава, когато променим представата за тях и техните възможности.
И за да стане това, в нашата ст(рана), обществото трябва да бъде не само информирано за специфичните проблеми на децата със специални нужди и инвалидите, а да започне реално да вижда действия и то не само по празника на хора с увреждания….Че кой ли иска да има такъв празник?
Искам да ви кажа, скъпи родители, че моите усилия са насочени точно в тази посока и аз чакам ВАС…и ще ви чакам колкото е нужно…за да повярвате…в моите усилия и начинание… да осъзнаете положителната роля на спорта, както за децата така и за вас…А и реалната възможност, която той дава на децата да се интегрират сред своите здрави връстници, защото играейки децата забравят различията помежду си…Защото спортът е здраве, но той е и емоция, спортът е предизвикателство, но той е и стремеж към знания, мотивация и умения.
А колкото до децата – те са силни и жадни за нови предизвикателства. На тях им трябва повече кураж и вяра в собствените им сили.  А кой може да им ги даде?… ВИЕ, скъпи родители, защото вие сте тези на които децата вярват най-много. Да вдигнем бариерата, за да напрвим светът на децата по-весел и забавен чрез играта тенис.

Да играем  ЗА(едно) по-добро бъдеще на децата.

И през 2014-та ще продължим да доказваме, че няма невъзможни неща….За поредна година спечелихме проект към ММС…Тренировките започнаха…очаквам ви…

…2013г. Спортен клуб ”Тича”  за поредна година работи по проект по програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск”, финансиран от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Проектът беше насочен към децата с двигателни увреждания (ДЦП) и нарушен слух.

Заниманията по тенис се провеждаха в СК „Черно море“, зала „Владислав“ в продължение на 8 месеца. Участниците бяха разпределени в три групи. Първа група – деца със слухови проблеми,

Втора и трета група – тенис в инвалидни колички. Основната ни цел беше успешната интеграция на хората с увреждания чрез спорта в общността. Да съомеем да разширим достъпа на хора с увреждания до качествени безплатни услуги.  Да мотивира повече подрастващи с увреждания да спортуват, да забравят различията, да осъзнаят положителната роля на спорта и да повярват в собствените си възможности….Да получат реалната възможност чрез нашата подкрепа да се интегрират сред своите здрави връстници чрез играта тенис.

 

5 Replies to “Проекти”

  1. Браво! Успя! Както обичам да казвам-когато даваш, няма как да не получиш, три години са един кратък срок в професионален план откакто ти започна да работиш с децата с увреждания и толкова много се раздаваше, то и сега не спираш 🙂 , но и са си доста дълъг период в личен план, но накрая усилията ти се възнаградиха. Дано държавата продължи подкрепата към хората, които с душа и сърце си вършат работата, а не пак да се опорочи , защото какво ли не сме виждали в тази наша Българийка. Вярвам в теб и зная, че ще направиш големи неща в спорта и за хора с увреждания!!!

Вашият коментар